Vijgen-amandelcake

Op de markt worden weer volop vijgen verkocht: hèt teken dat het einde van de zomer en het begin van de herfst in aantocht zijn! Ik kocht vandaag een doosje vijgen, 20 stuks. Dat wordt smullen deze week! In ieder geval bakte ik alvast deze vijgen-amandelcake, met de kokosbloesemsuiker uit de FoodWeLove-box van deze maand als vervanger voor gewone suiker.

Wat heb je nodig?

  • 125 gram roomboter
  • 4 eieren
  • 100 gram kokosbloesemsuiker (of 150 gram gewone suiker)
  • 150 g gemalen amandelen
  • 100 g bloem
  • ¼ zakje gist
  • 4 verse vijgen
  • sinaasappelsap
  • suiker
  • snufje kaneel

En verder: cakevorm of taartvorm

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Smelt de boter in een pannetje of de magnetron.
  3. Klop met de mixer de eieren los met de kokosbloesemsuiker.
  4. Voeg het amandelmeel, de bloem, gist en gesmolten boter toe.
  5. Klop tot een glad beslag.
  6. Schep het beslag in de cakevorm. Halveer de vijgen en druk ze met de bolle kant in het beslag.
  7. Bak de cake in 20-30 min gaar.
  8. Breng in een steelpan het sinaasappelsap aan de kook met de suiker en kaneel.
  9. Laat 15 min inkoken tot een siroop.
  10. Giet dit als het is afgekoeld over de cake.

Eet de cake warm of al afgekoeld, ook lekker met een klodder biologische kwark. Geniet ervan!