Venkelkruidbouillon met venkel, beluga linzen, pistachetapenade en grissini

Een zelfbedacht voorgerecht voor dierendag: vegetarisch dus!

Je hebt nodig (voor 4 personen):

  • 50 gram pistachenootjes, uit de bast
  • een tomaat
  • scheutje olijfolie
  • paar takjes basilicum
  • 0,5 liter groente- of tuinkruidenbouillon
  • 1 venkel
  • zwarte peper, vers te malen
  • eventueel venkelkruid (maar de takjes van de bovenkant van een venkel volstaan ook)
  • drie eetlepels linzen
  • klein stukje Parmezaanse kaas, om te bestrooien

Hoe maak je het?

  1. Maak eerst de grissini!
  2. Zet de oven aan op de grillstand.
  3. Snijd de venkel horizontaal doormidden en daarna in plakjes die hanteerbaar zijn om met een lepel te eten.
  4. Leg de stukjes venkel in een ovenschaal, besprenkel met een beetje olijfolie en versgemalen zwarte peper.
  5. Zet de venkel in de oven onder de grill.
  6. In een vijzel of in de keukenmachine maal je de pistachenootjes met een tomaat, een scheutje olijfolie en de takjes basilicum tot een gladde tapenade.
  7. Haal de venkel uit de oven zodra deze ietwat geslonken is en er lekker gegrild uit ziet (maximaal 20 minuten).
  8. Zet ondertussen de bouillon in een pan op het vuur en voeg het venkelkruid en de linzen eraan toe.
  9. Laat op zacht vuur ruim een half uur koken, zodat de linzen lekker zacht zijn.
  10. Giet de bouillon en een schepje linzen in een bord, leg daar bovenop 1/4 van de gegrilde venkel en een lepeltje tapenade.
  11. Bestrooi met een paar schaafsels Parmezaanse kaas en leg er één van de grissini bovenop.

Geniet ervan!

2013-10-04 19.23.24