Vegetarische moussaka Chez Djeenie

Je kunt mij beter niet wakker maken ‘s nachts. Maar als je dat in een hypothetisch geval dan toch zou moeten doen, doe dat dan met gegrilde aubergine. Of, als je dat even niet bij de hand hebt, een mengsel van tomaat, kaneel en munt.

Dat alles komt samen in mijn vegetarische moussaka! Omdat ze bij de supermarkt vandaag nog maar één aubergine hadden, heb ik deze gemaakt met één aubergine en twee courgettes.

Wat heb je ervoor nodig?
Voor zes personen is onderstaande voldoende:

  • best wel wat tijd (grillen, sauzen maken, samenstellen en wachten)
  • 3 aubergines, maar courgettes kunnen eventueel ook, in schijfjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 uien (maakt niet uit welke kleur)
  • 2 blikken gepelde tomaten (à 240g per stuk)
  • klein blikje tomatenpuree
  • 2 dl water
  • 3 theelepels kaneel
  • 3 theelepels gedroogde muntblaadjes
  • 2 bollen mozzarella, in plakjes
  • 75 gram geraspte kaas
  • 200 ml Griekse yoghurt
  • 2 eieren
  • eventueel: zakje aardappelschijfjes voor de topping
  • zout
  • versgemalen zwarte peper

Materialen: grillpan of koekenpan, hapjespan voor de saus, ovenschaal

  1. Begin met het grillen van de schijfjes courgette en/of aubergine. Heb je geen grillpan? Bak de schijfjes dan aan beide kanten in olie tot ze een beetje bruin worden.
  2. In een andere pan begin je met het bakken van de knoflook en uien tot ze licht bruin zijn.
  3. Voeg bij de uien en knoflook de gepelde tomaten, het water, de kaneel en de muntblaadjes.
  4. Laat de saus zo lang koken totdat de gepelde tomaten zacht zijn en de saus een klein beetje ingekookt is (maximaal een kwartier). Voeg dan een beetje zout en peper toe.
  5. Meng ondertussen de Griekse yoghurt met de geraspte kaas en de eieren. Klop even goed door met een garde.
  6. Zodra alle schijfjes courgette en/of aubergine gegrilld zijn, zet je het vuur uit.
  7. Verwarm de oven voor op 190°C.
  8. Verdeel ongeveer een derde van de saus over de bodem van de ovenschaal.
  9. Leg de helft van de plakjes courgette en aubergine erop, daarbovenop de helft van de mozzarella.
  10. Giet hier een derde van de saus bovenop.
  11. Leg daar de andere helft van de plakjes courgette en aubergine bovenop en de andere helft van de mozzarella.
  12. Sluit af met een laag saus.
  13. Leg de aardappelschijfjes erbovenop in een mooie vorm.
  14. Dek af met het mengsel van Griekse yoghurt en ei.
  15. Zet in de oven, ongeveer 45 minuten!

Smullen en delen maar!

Would you like to comment?

Geef een reactie