Rijstevlaai maar dan anders: zomerse risottotaart

Heerlijke en niet al te zoete taart voor een zomerse afsluiting van een etentje, of als tussendoortje. Gebruik in plaats van aardbeien ook gerust ander fruit: frambozen, zachte abrikozen, nectarines, mango of een combinatie van voorgaande!

Wat heb je nodig?

  • 100 gram poedersuiker (en extra om de taart te bestuiven)
  • 150 gram koude roomboter in blokjes
  • 275 gram bloem (en extra om je werkblad mee te bestuiven)
  • 5 eierdooiers
  • 1 eetlepel olie
  • 300 gram risottorijst
  • 250 ml prosecco
  • 900 ml melk
  • 1 sinaasappel
  • 1 vanillestokje
  • 3 eetlepels pijnboompitten
  • 300 gram aardbeien (of ander fruit, zie boven)
  • taartvorm van 25cm doorsnede
  • plastic keukenfolie
  • blinde bakvulling (bv. gedroogde erwten)
  • bakpapier

Hoe maak je het?

  1. Meng in de keukenmachine (of handmatig in een beslagkom), 100 gram poedersuiker, boter, bloem en 3 van de 5 eierdooiers met een snufje zout kort tot teen samenhangend deeg.
  2. Kneed nog even heel kort met de hand door en sla het dan tussen twee stukken plasticfolie plat.
  3. Laat het deeg minimaal 30 minuten in de koelkast rusten.
  4. Verwarm de oven voor op 175°C.
  5. Rol het deeg op een dun met bloem bestoven werkvlak uit, tot de lap groot genoeg is om de bakvorm mee te bekleden.
  6. Bekleed de bakvorm met het deeg. Als je wat deeg overhoudt: geen probleem, die verkruimel je straks over de taart!
  7. Leg een vel bakpapier op het deeg en leg daar de blinde bakvulling op.
  8. Bak de taart gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  9. Ondertussen verwarm je de olie in een pan met dikke bodem.
  10. Voeg de rijst toe en roerbak deze even op halfhoog vuur.
  11. Blus de rijst af met de prosecco en laat het vocht verdampen.
  12. Voeg nu beetje bij beetje (alsof je risotto aan het maken bent) de melk toe en houd de rijst steeds tegen de kook aan. Doe dit ongeveer 20 minuten, tot de rijst gaar is.
  13. Rasp de schil van de sinaasappel af boven de risotto.
  14. Schraap het merg van het vanillestokje en voeg met een snufje zout toe aan de risotto.
  15. Draai het vuur uit en roer dan de twee resterende eierdooiers door de risotto.
  16. Verdeel de rijst gelijkmatig over de taartvorm.
  17. Bestrooi met de pijnboompitten en wat poedersuiker.
  18. Verkruimel eventueel het teveel aan taartdeeg over de taart.
  19. Bak de taart in 25 minuten mooi goudbruin.
  20. Haal de taart uit de oven en laat iets afkoelen voor je het fruit erover verdeelt.

Geniet ervan, en eet het eventueel met een bolletje vanilleijs!

Would you like to comment?

Geef een reactie