Pesto-vlechtbrood

Het recept voor de pesto vind je ook bij de quiche caprese. Met dit recept heb je voor beide gerechten genoeg!
Geen zin of tijd om zelf pesto te maken? Dan kun je ook ‘gewoon’ een klein potje pesto kopen en gebruiken.

Wat heb je nodig?

Voor de pesto:

  • een plantje basilicum
  • een flinke scheut olijfolie
  • 8 eetlepels pijnboompitten
  • een blikje ansjovis (kun je evt. weglaten, doe er dan wat zout doorheen)
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas of pecorino (het is maar wat je het lekkerst vindt / in huis hebt)

Voor de taart:

  • 500 gram tarwebloem
  • 1 zakje gist à 7 gram
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 275 ml lauwwarm water
  • snufje zout
  • nog wat drupjes olijfolie (om het brood te bestrijken)
  • veel tijd (want het deeg moet minimaal 2x 45 minuten rijzen!)

Hoe maak je het?

De pesto:

  1. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze licht goudbruin zijn.
  2. Maal in de keukenmachine (of in een vijzel!) alle ingrediënten tot ze fijn en goed gemengd zijn. Als het mengel te korrelig is, voeg dan nog wat olijfolie toe (wees niet te zuinig!).

Het brood:

  1. Meng de bloem, gist, water en zout in een keukenmachine of handmatig in een grote beslagkom (in het laatste geval werkt een vork goed om het geheel in het begin te mengen, daarna met je handen kneden), tot het deeg een samenhangend, enigszins elastisch geheel vormt.
  2. Laat het deeg dan ongeveer 45 minuten afgedekt en op een warme plek rijzen.
  3. Maak ondertussen de pesto (als je die nog niet klaar hebt).
  4. Bestuif je werkblad met een beetje bloem en rol het deeg uit tot een lap van 50x25cm. Sla en rol alle lucht er zoveel mogelijk uit.
  5. Leg het deeg op een stuk bakpapier (misschien hangt het wat over de randen, dat is niet erg).
  6. Verdeel de helft van de pest0 (de andere helft kun je bewaren, bijvoorbeeld voor de quiche caprese) als strook over de lengte van het deeg.
  7. Snijd aan beide kanten het deeg in, zodat er strookjes van 2 centimeter breed ontstaan.
  8. Vouw de strookjes schuin over de pesto heen, zodanig dat ieder strookje het begin van het strookje aan de andere kant raakt.
  9. Vouw eerst een strookje aan de rechterkant, daarna aan de linkerkant, tot je een mooie vlecht hebt. Maak de vlecht rond door de uiteinden naar elkaar toe te halen.
  10. Schuif het geheel op een bakblik en laat dit afgedekt met een natte theedoek nog 45 minuten rijzen.
  11. Verwarm de oven voor op 200°C.
  12. Bestrijk het brood met olijfolie.
  13. Bak het brood in ongeveer 25 minuten mooi goudbruin.

Geniet ervan en deel het brood! Lekker bij de met lamsgehakt gevulde courgettes.

Would you like to comment?

Geef een reactie