Het Nederlands Bakboek: amandelrondo’s

Vorige week kreeg ik ‘Het Nederlands Bakboek’ voor mijn verjaardag. Een mooi boek (aanrader!) met superveel verhalen, historie en achtergrondinformatie over typische Nederlandse bakkersproducten. Bossche bollen, Friese Dûmkes, Jan Hagel, oranjekoek etc. Maar voor mijn mannen bakte ik als eerste de amandelrondo’s…

Het recept is prima te doen, zorg wel dat je amandelspijs in huis hebt, of het zelf maakt… Ook hiervoor is in het boek een recept te vinden!

Ingrediënten:

  • 250 gram tarwebloem
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 0,25 theelepel zout
  • 165 gram koude boter in blokjes
  • 125 gram fijne kristalsuiker of witte basterdsuiker
  • rasp van 1/4 citroen
  • 1 losgeklopt ei (en hou daarvan een eetlepel apart)
  • 1 ei
  • 300 gram amandelspijs
  • 12 blanke amandelen

Verder heb je ook een ingevet muffinblik (of eventueel stevige ronde vormpjes) en huishoudfolie nodig.

Hoe maak je het?

  1. Zeef de bloem met het bakpoeder en zout en doe er de boter bij.
  2. Wrijf de boter met je vingertoppen tot het mengels op broodkruimels lijkt en alle klontjes verdwenen zijn. 
  3. Meng de suiker en citroenrasp erdoor en voeg het geklopte ei toe.
  4. Kneed het tot een samenhangend deeg. Mocht het te brokkelig blijven, dan doe je er nog wat water bij.
  5. Zet het een kwartiertje in huishoudfolie in de koelkast.
  6. Verwarm de oven vast voor op 180°C.
  7. Verkruimel ondertussen het amandelspijs in een kom en kneed er het andere ei doorheen.
  8. Verdeel het gladde amandelspijs in 12 stukjes, maak er balletjes van en leg ze op een stuk huishoudfolie.
  9. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel ook dat in 12 stukjes.
  10. Vorm van ieder stukje een balletje, druk het plat tot een diameter van 8cm en leg er een balletje amandelspijs op.
  11. Vorm het deeg om het amandelspijs heen en leg dan op z’n kop in de ingevette muffinvorm.
  12. Maak de rondo’s plat aan de bovenkant, met de onderkant van een glas.
  13. Bak de rondo’s in 20 tot 25 minuten af in de oven tot ze licht goudbruin zijn.
  14. Laat ze afkoelen, 5 minuten in de vorm, draai ze dan met je vingers los van de vorm en laat ze verder afkoelen op een rooster.

Geniet ervan en deel de rondo’s!

IMG_2600    IMG_2588-001

Would you like to comment?

Geef een reactie