Heerlijke homemade weekend pizza!

Dit recept is recent verschenen als gastbijdrage op Qlina Foodweb.

Het ideale recept voor het weekend, om de week handmatig “van je af te kneden”!

Natuurlijk kun je het deeg ook in een keukenmachine (mengkom met deeghaak) maken. Meng het deeg dan eerst 2 minuten op een lage stand en daarna nog 6 minuten op een hoge stand.

In je oven heb je bij voorkeur een pizzasteen, maar zonder werkt dit recept ook goed. De pizza’s op de foto’s zijn gebakken in een basic oven.

Wil je de pizza’s afbakken op een moment dat het jou uitkomt? Leg de bodems dan op elkaar, iedere pizza op ingevette aluminiumfolie. Je kunt ze dan even in de koelkast bewaren en later beleggen en bakken.

Ingrediënten (voor 4 pizza’s):

Voor het deeg:

400 gram witte bloem

100 gram griesmeel

1 theelepel fijn zout

1 zakje gedroogde gist (7 gram)

1 eetlepel (kristal)suiker

325 milliliter lauwwarm water

 

Voor de topping (naar keuze!):

4 teentjes knoflook

10 takjes basilicum

2 blikjes gepelde tomaten op blik

12 plakken parmaham

12 verse of gedroogde vijgen, in stukken

100 gram parmezaanse kaas, geraspt

grote handvol verse spinazie

olijfolie

 

Benodigd materiaal: 

oven, steelpan, vork, deegroller, bakpapier of pizzasteen, eventueel een keukenmachine

  1. Meng in een grote (beslag)kom de bloem en het griesmeel goed door elkaar. Maak een kuiltje in het midden.
  2. Voeg de gist en de suiker toe aan het lauwwarme water en laat dit vijf minuten staan.
  3. Giet dit mengsel in het kuiltje en roer met een vork totdat bloem en water zoveel mogelijk één geheel vormen.
  4. Neem het deeg uit de kom en kneed het deeg minimaal 8 minuten op een schoongemaakt werkblad. Doe dit zoveel mogelijk door het deeg in een rol te rollen, de buitenkanten naar binnen te vouwen en dan weer te rollen en te kneden. Maar je mag er ook mee gooien, er op boksen, enzovoorts! Zorg ervoor dat je lang kneedt, dit is heel belangrijk voor de glutenvorming van het deeg.
  5. Zodra het deeg elastisch, fluwelig en zacht aanvoelt, vet je de beslagkom in die je eerder gebruikte, door deze met olijfolie in te smeren. Giet een beetje olijfolie in de kom en smeer het uit met een stukje keukenpapier of met een kwastje.
  6. Leg het deeg in de kom, strooi er een beetje bloem op, dek de kom af met een natte theedoek of vershoudfolie en zet het minimaal anderhalf uur op een warme plaats.
  7. Ondertussen kun je de saus gaan maken.
  8. Doe wat druppels olijfolie in een steelpan en bak hierin de knoflook kort aan.
  9. Voeg de twee blikjes gepelde tomaten toe, evenals de blaadjes basilicum die je van de takjes haalt en middendoor scheurt.
  10. Laat dit op een laag vuurtje ongeveer 20 minuten pruttelen en roer af en toe door met een houten lepel.
  11. De saus is goed zodra deze een beetje ingekookt is en de tomaten zo zacht zijn dat je ze met een lepel in stukken kunt duwen.
  12. Verwarm de oven voor op 250° Celsius
  13. Zodra het deeg tot het dubbele volume gerezen is, neem je het uit de kom. Sla op het deeg en kneed het nog een keer goed door om alle lucht eruit te persen.
  14. Verdeel het deeg in vier stukken en vorm van ieder stuk een bolletje.
  15. Bestuif je werkblad met bloem en leg het bolletje erop. Rol dit uit tot een lap van ongeveer 30×30 centimeter. Het belangrijkste is dat je de bodem heel dun uitrolt tot ongeveer een halve millimeter.
  16. Leg de bodem op een met bakpapier bekleed bakblik en herhaal dit voor de andere pizza’s.
  17. Bestrijk vervolgens iedere bodem met een kwart van de saus.
  18. Snijd de plakken parmaham in tweeën, zodat je zes stukken op iedere pizza kunt leggen. Strooi een kwart van de spinazie op de pizza en verdeel de vijgen over de pizza’s.
  19. Bestrooi de pizza’s met parmezaanse kaas. Naar smaak druppel je nog wat extra olijfolie op de pizza’s en maal je er zwarte peper en zout over.
  20. Bak de pizza’s in ongeveer 10 minuten: zodra de randen mooi kleuren weet je dat ze goed zijn.

Geniet van het bakken, het delen en het eten!

Would you like to comment?

Geef een reactie