Donna Hay’s Chinese bbq pork

Gasten aan tafel zijn voor mij de ideale proefkonijnen. Ik probeer graag wat nieuws uit, en als het dan niet lukt, dan ligt er vast nog wel een lekker alternatief in de vriezer.

Maar zoals de slager me al zei: met procureur kan het eigenlijk niet misgaan. Procureur is een chique woord voor varkensnek en zoals je wellicht al vermoedt: varkensnek zit vol vet. Bij dit gerecht gebruik je geen extra vet en een deel van het vet loopt bij de bereiding uit het vlees.

En daarnaast: dit gerecht komt uit een boek van Donna Hay (Modern Classics book 1) en dan kan het eigenlijk ook niet misgaan: ze schrijft geweldig en met de meest simpele ingrediënten maakt ze de heerlijkste gerechten!

Wat heb je nodig? (hier kunnen wel 6 personen van eten, je maakt eenvoudig iets meer en stopt de restjes in de vriezer óf je vermindert de ingrediënten evenredig met het aantal personen)

  • 1 kg procureur, ofwel varkensnek (laat het uitbenen door de slager) in lange repen van 5x5cm
  • twee eetlepels honing
  • twee eetlepels hoisin saus (eventueel vervangen door oestersaus)
  • twee theelepels sherry
  • twee theelepels sojasaus
  • twee theelepels Chines 5 spice kruiden

Hoe maak je het?

  1. Meng alle ingrediënten behalve het vlees in een grote kom. Zorg dat alles goed gemengd is.
  2. Doe het vlees erbij en zorg dat alle stukken vlees goed bedekt zijn met de marinade.
  3. Laat dit minimaal 3 uur afgedekt rusten in de koelkast.
  4. Verwarm de oven voor op 200°C.
  5. Zodra de oven is voorwerwarmd, haal je het vlees uit de marinade (laat een klein beetje uitlekken) en leg je dit op een rooster in de oven.
  6. Schuif er direct een ovenvaste schaal onder, die het vet en de marinade opvangt.
  7. Laat dit 40 minuten bakken en bestrijk het vlees nog iedere 10 minuten met de overgebleven marinade.

Heel lekker met een lauwwarme salade van noodles, roerbakgroenten en komkommer! Geniet ervan!