Appels: wat doe je ermee?

In onze tuin, ook wel ons landgoed genoemd, staan maar liefst 9 appelbomen. Daarnaast staan er ook een hazelnoten-, een walnoten- en een pruimenboom, die ieder jaar de lekkerste noten en vruchten geven. Ik probeer naast de moestuin nog een vijg te kweken en een bramenstruik, maar  dat wil nog niet zo vlotten. Mijn blauwe bes bleek slechts één jaar stand te houden, vooral als heerlijkheid voor de vogels die steeds net iets eerder dan ik de besjes eraf plukten.

Sommige appelbomen doen het het ene jaar goed, andere appelbomen kiezen het volgende jaar uit om de boom vol te hangen met vruchten. In ieder geval hebben we íeder jaar kilo’s appels aan oogst. En wat doe je daarmee? Appeltaarten bakken, appelmoes maken, af en toe een appeltje uit het vuistje, maar voor het spreekwoordelijke appeltje voor de dorst heb je een goede bewaarplek nodig. En die hebben we niet! Dus wat bedacht mijn man: dat we ze ook naar de voedselbank konden brengen! Het was zijn eerste “tegenprestatie” voor deelname aan de kookclub, CuliXchange, die ik samen met twee vriendinnen oprichtte.

In september en oktober rijden we sindsdien iedere week een ritje richting de Voedselbank. Samen met de mensen daar verpakken we de appeltjes in zakjes van 6, zodat de voedselbankpakketten ook gevuld zijn met iets gezonds. Een betere bestemming kunnen we die appels niet geven!

Mocht je in de herfst een keer zin hebben in een appeltje: we delen ze graag!